۱۰ نکته کلیدی برای خرید دستگاه اسپرسوساز

رویا ابراهیمی سه شنبه 7 دی 1400 - 09:19
۱۰ نکته کلیدی برای خرید دستگاه اسپرسوساز

اگر شما هم با شنیدن اسم قهوه و حس کردن بوی خوشش، قلب‌تان تندتر می‌زند، یک دستگاه اسپرسوساز لازم دارید. با «آزمجیکال» باشید و ببینید قبل از خرید دستگاه اسپرسوساز چه چیزهایی باید بدانید.

جای دستگاه اسپرسوساز در آشپزخانه هر فرد قهوه‌دوستی خالی‌ست. هیچ لذتی بالاتر از این نیست که صبح از خواب بیدار شوید و همچنان که نور از پنجره به آشپزخانه می‌تابد، بوی قهوه راه بیفتد و به چشم به‌هم زدنی ماگ قهوه روی میز صبحانه بیاید؛ اما قبل از این‌که دست به جیب شوید و آن را به آشپزخانه بیاورید، باید با تعدادی نکته‌های کلی درمورد این ماشین آشنا شوید و بعد تصمیم بگیرید.

در این مطلب نگاهی داریم به ویژگی‌های ماشین اسپرسوساز، تفاوت مدل‌های مختلف آن و قطعات جانبی دیگری که می‌تواند در آن طراحی شده باشد.

 مختصری تاریخچه‌اش را بدانیم

اما اول بگوییم ماجرای دستگاه اسپرسوساز چیست. اسپرسو درواقع نوعی دم‌آوری قهوه است که از آب خیلی داغ و تحت‌فشار و قهوه نرم آسیاب‌شده به‌دست می‌آید. بعد از این‌که لذت چشیدن اسپرسو زیر زبان مردم جا خوش کرد، به فکر طراحی دستگاه اسپرسوساز افتادند. در سال ۱۸۸۴ اولین ماشین اسپرسوساز ساخته و ثبت اختراع شد. ماشینی که بی‌شباهت به ترکیبی از سماور و بخاری علاالدین خودمان نبود و مردی ایتالیایی به‌نام آنجلو موریوندو (Angelo Moriondo) آن‌را طراحی کرد.

اما در ۱۹۰۲ مدل تازه‌تری از دستگاه اسپرسوساز طراحی شد که بعد از فروش حق اختراع آن و تغییراتی که در طراحی آن دادند، در نمایشگاه میلان به نمایش درآمد. در طی سال‌ها این ماشین کامل‌تر شد و در ۱۹۶۱ به آن پمپ اضافه کردند. در دهه ۱۹۵۰ پای اسپرسوساز به انگلیس باز شد و از آن‌جا به امریکا رفت. در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ استارباکس با عرضه نسخه خودش از اسپرسو، خیلی‌ها را عاشق قهوه کرد. به‌مرور دستگاه‌های اسپرسوساز جمع‌وجورتر، قشنگ‌تر، اقتصادی‌تر و کامل‌تر شدند. حالا دیگر عجیب نیست که علاوه بر از کافه‌ها، توی آشپزخانه‌ قهوه‌خورها هم اسپرسوساز ببینیم.

بعضی‌ها دوست دارند روزشان را با قهوه شروع کنند، یا عصر که به خانه برمی‌گردند، با فنجانی قهوه خستگی درکنند. هر روز که نمی‌شود به کافه رفت. پس بهترین کار خرید اسپرسوساز است. نکته‌هایی هست که باید قبل از خرید دستگاه اسپرسوساز با آنها آشنا شوید.

1- کدام مدل‌ قهوه را بیشتر می‌پسندید؟

به کدام مدل قهوه بیشتر علاقه دارید؟ لاته در لیوان بزرگ؟ کاپوچینو در فنجان کوچک؟ اسپرسو یا امریکانو؟ جواب این سوال‌ها کمک می‌کند نوع دستگاه‌ را انتخاب کنید و ببینید به تک بویلر نیاز دارید یا چند بویلر.

اگر در طعم قهوه سخت‌گیر نیستید و نیازی به تنوع مزه ندارید، با یک دستگاه ساده و جمع‌وجور راضی خواهید بود. شاید تجربه چندانی در قهوه دم کردن در خانه ندارید، پس به دستگاه پیچیده‌ای نیاز نخواهید داشت. اما قهوه‌خورهای حرفه‌ای باید به چند نکته مثل تعداد بویلرها و قابلیت ثابت ماندن دما توجه کنند. بویلر همان مخزنی‌ست که آب را گرم نگه می‌دارد. دستگاهی که دو بویلر دارد، از اولی برای آب گرم و از دومی به‌عنوان نازل بخار استفاده می‌کند. پس درصورتی‌ که طرفدار سایزهای کوچکی مثل اسپرسو یا امریکانو هستید، تک بویلر یا همان سینگل بویلر کار شما را راه می‌اندازد. اما برای پر کردن ماگ‌های لاته یا کاپوچینو به دوال بویلر یا چند بویلر نیاز دارید.

2- چند فنجان قهوه در روز می‌نوشید؟

چه تعداد فنجان قهوه پشت سر هم درست خواهید کرد؟ این تعداد سایز بویلر و دم‌کن را مشخص می‌کند. برای قهوه‌های صبحگاهی و گه‌گاه بوی قهوه را به‌راه انداختن، چند بویلر کوچک یا تک بویلر کافی‌ست. اما شاید شما مدام مهمانی دارید و با قهوه از مهمان‌ها پذیرایی می‌کنید، یا تعداد افراد خانواده زیاد است و در وعده‌های مختلف روز قهوه می‌خورند. در این صورت به چند بویلر بزرگ‌تر فکر کنید. این را هم بگوییم که برای مصرف خانگی اغلب همان تک بویلر انتخاب درستی‌ است.

3- فضای آشپزخانه‌تان چقدر است؟

آشپزخانه‌های خیلی بزرگ و مجهز بیشتر در فیلم‌ها دیده می‌شوند. واقعیت این است که بیشتر ما در آپارتمان‌هایی با فضای محدود زندگی می‌کنیم. آشپزخانه شما چقدر فضای خالی دارد؟ دستگاه کوچک لازم دارید یا برای اسپرسوساز بزرگ هم جا دارید؟ فراموش نکنید در کنار برند، قیمت و کارایی دستگاه، حتما به اندازه‌های آن توجه کنید.

4- آسیاب قهوه یا گریندر چگونه باشد؟

برای داشتن یک ماگ قهوه خوش‌عطر و مرغوب، باید قهوه به‌طور مناسب آسیاب شده باشد. چه مدل قهوه‌ای دوست دارید و آسیاب قهوه باید برای چند طعم قهوه آسیاب کند؟ قبل از خرید اسپرسوساز دقت کنید که دستگاه با پودر قهوه کار می‌کند یا خودش آسیاب دارد.

5- ۷ فاکتور مهم که بر کیفیت قهوه تاثیرگذار است

حتی پس از انتخاب یک دستگاه قهوه‌ساز پیشرفته و قهوه‌ای ممتاز، همواره عوامل دیگری وجود دارد که بر کیفیت یک فنجان قهوه تاثیر مستقیم می‌گذارد. بنابراین در ادامه این راهنمای کامل ۷ مورد از مهم‌ترین عواملی که بر کیفیت قهوه شما تاثیرگذار است را بررسی می‌کنیم.

فشار دستگاه قهوه‌ساز

به طور کلی باید بدانید که برای تهیه یک قهوه خوش‌طعم با استفاده از دستگاه قهوه‌ساز همواره باید فشار ثابتی به قهوه آسیاب شده وارد شود. این فشار معمولاً در حد ۹ بار (Bar) است. در واقع هر میزان فشاری زیر این مقدار قابلیت عصاره‌گیری کامل از قهوه را ندارد. به این معنی که کیفیت کلی قهوه‌ی شما تحت شعاع قرار می‌گیرد.

استفاده از مقدار مناسبِ قهوه

منظور از مقدار مناسب قهوه، وزن قهوه‌ی خشک و آسیاب شده در فیلتر دستگاه است. به طور کلی مقدار قهوه‌ی مناسب در دستگاه می‌تواند از ۷ گرم تا ۲۲ گرم متفاوت باشد. اما مهمترین چیزی که در کنار این موضوع باید در نظر بگیرید ثابت نگه داشتن مقدار قهوه‌ی مورد استفاده به ازای هر کاپ است.

تازگی دانه‌های قهوه

یکی از مهمترین جنبه‌های یک قهوه‌ی خوب، تازگی خود دانه‌های قهوه است. به طور معمول پس از برشته شدن قهوه، دانه‌ها با قرار گرفتن در معرض اکسیژن شروع به کهنه شدن می‌کنند. از طرفی روست‌کننده‌های قهوه معمولاً با بسته‌بندی دانه‌ها در کیسه‌های مخصوص از فرآیند اکسید شدن قهوه جلوگیری می‌کنند. بنابراین عملا پس از باز کردن، کیسه‌ی قهوه در معرض نور، رطوبت و گرما قرار می‌گیرند. برای جلوگیری از کهنه شدن دانه‌های برشته قهوه می‌توانید موارد زیر را در نظر بگیرید.

  • به میزان مصرف خود توجه کنید و سعی کنید به صورت تازه تازه خرید کنید.
  • پس از استفاده درب پاکت قهوه را ببنیدید.
  • قهوه را در فضایی با دمای مناسب، خشک و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید.
  • قهوه را در یخچال قرار ندهید.

تازه آسیاب کردن قهوه

به یاد داشته باشید که قهوه آسیاب شده بیشتر از دانه‌های برشته در معرض آسیب است. درواقع زمانی که دانه‌های قهوه کاملا آسیاب شوند، یک ساعت بعد کهنه می‌شوند. بنابراین مهم است که قهوه‌ی خود را فقط در صورت نیاز آسیاب کنید. در غیر این صورت، قهوه‌ای کهنه خواهید داشت که فاقد طعم و عطری نافذ است. همانطور که در بخش قبل هم اشاره شد، برخلاف برخی توصیه‌های رایج، نگهداری قهوه آسیاب شده در یخچال عمر آن را طولانی نمی‌کند، بلکه آن را در معرض رطوبت قرار می‌دهد و حتی بوی سایر غذاها را جذب می‌کند.

تمیز کردن دستگاه قهوه‌ساز

به دلایل بهداشتی و ایمنی باید دستگاه قهوه‌ساز خود را به صورت دوره‌ای تمیز کنید. البته به طور کلی نیازی به تمیز کردن دائمی دستگاه بعد از هر بار دم کردن قهوه نیست. اما در عین حال بدانید که باید به طور مرتب قهوه‌ساز خود را تمیز کنید. چراکه تمیز کردن منظم دستگاه شما را از شر تفاله‌های قهوه قدیمی که می‌تواند بر طعم قهوه جدید تأثیر منفی بگذارد، خلاص می‌کند.

اندازه‌ی دانه‌های آسیاب شده‌ی قهوه

روش‌های مختلف دَم کردن قهوه به دانه‌هایی با اندازه‌های آسیاب متفاوت نیاز دارد؛ بنابراین مهم است که اندازه‌ی مناسب را برای تهیه قهوه مورد علاقه خود پیدا کنید.

درشتی دانه‌های آسیاب شده هم تأثیر مهمی بر کیفیت قهوه دارد. دم کردن قهوه با دانه‌هایی بیش از حد درشت می‌تواند منجر به قهوه‌ای با میزان کافئین کم‌تر و بسیار اسیدی شود. در عین حال قهوه‌ای که خیلی ریز آسیاب شود، نتیجه‌ی معکوس خواهد داشت و ممکن است بیش از حد تلخ باشد.

کیفیت آب

۹۸ درصد قهوه‌ی شما از آب تشکیل شده است، بنابراین کیفیت آن وابسته به کیفیت آب مصرفی است. بهترین کار برای دسترسی به آب مناسب استفاده از آب تصفیه شده است. همچنین با فیلتر کردن آب علاوه بر بهتر کردن مزه‌ی قهوه، دستگاه قهوه‌ساز هم در وضعیت مناسب‌تری قرار می‌گیرد. لازم به ذکر است که همواره به فیلتر آب دستگاه قهوه‌ساز خود توجه کنید و از تجمع موادمعدنی بر روی آن جلوگیری کنید. همچنین هر ماه دستگاه خود را رسوب‌زدایی کنید.

6- کاربری ساده را درنظر بگیرید

درست کردن یک فنجان قهوه با این دستگاه ساده است؟ نکته‌ای که دستگاه اسپرسوساز را از مدل‌های مشابه خودش متمایز می‌کند، راحتی کار کردن با آن است. هر چه بیشتر اتوماتیک باشد، کار کردن با آن ساده‌تر است.

7- راحت تمیز شدن مهم است

همان‌قدر که از خرید دستگاه اسپرسوساز و پیچیدن بوی قهوه در خانه ذوق کرده‌اید، به شستن آن بعد از استفاده هم فکر می‌کنید؟ هر چه تکه‌های بیشتری داشته باشد، وقت بیشتری برای شستن آن خواهید گذاشت.

8- انواع دستگاه را بشناسید

  • دستی: اسپرسوساز دستی مهارت زیادی لازم دارد تا قهوه‌ خوبی به دست‌تان بدهد. درواقع شما یکی از اجزای دم‌آوری قهوه می‌شوید و با تکرار و تمرین، فوت‌وفن آن را یاد می‌گیرید. این مدل‌ها درعوض کوچک و جمع‌جورند و جای زیادی در آشپزخانه نمی‌گیرند.
  • نیمه اتوماتیک: متداول‌ترین مدل اسپرسوساز است که در آن پمپ دم‌آوری الکتریکی وجود دارد و کاربر به‌صورت دستی آن را روشن و خاموش می‌کند.
  • کاملا اتوماتیک: این ماشین‌ها صفر تا صد کار را خودشان به‌تنهایی انجام می‌دهند و شما فقط یک فنجان قهوه تحویل می‌گیرید. ماشین‌های کاملا اتوماتیک آسیاب قهوه دارند و کار دم‌آوری قهوه را کاملا خودکار انجام می‌دهند.

9- متعلقات و قطعات مختلف دستگاه را چک کنید

دستگاه اسپرسوسازی که می‌خرید، می‌تواند بخش‌های اضافه‌ای داشته باشد که جذابیت و کاربرد آن را بیشتر کند.

  • آسیاب قهوه داخلی: قهوه‌ای که همان لحظه آسیاب می‌شود، کیفیت نهایی را حسابی بالا می‌برد. پس اگر دستگاه شما آسیاب هم داشته باشد، کاربرد بیشتری دارد. ضمن این‌که بخش دیگری از آشپزخانه با دستگاه آسیاب قهوه اشغال نمی‌شود و فقط یک ماشین روی کابینت قرار می‌گیرد. خرید آسیاب جداگانه هزینه‌ جداگانه‌ای هم می‌طلبد.
  • فیلتر آب: کیفیت و مزه آب روی طعم نهایی قهوه تاثیر زیادی دارد. پس وقتی اسپرسوسازی می‌خرید که فیلتر آب دارد، خیال‌تان راحت است که کیفیت قهوه تحت‌تاثیر کیفیت آب قرار نمی‌گیرد.
  • وارمر یا سیستم گرم نگه‌ داشتن فنجان: بعضی از مدل‌ها وارمر دارند و لیوان قهوه را گرم نگه می‌دارند.
  • امکان برنامه‌ریزی در تنظیمات: در بعضی از ماشین‌های اسپرسوساز امکان برنامه‌ریزی جداگانه وجود دارد. به این ترتیب هر کدام از افراد خانواده می‌توانند برنامه‌ موردنظر خودشان را به دستگاه بدهند.

می‌ماند جزییات بیشتری مثل سینی چکه‌گیر، سیستم خاموشی خودکار، تولید کف شیر، نشان‌گر سطح آب، نازل بخار و مخزن شیر. این موارد را هم در نظر داشته باشید.

حالا ببینید با اسپرسوساز چه مدل قهوه‌ای می‌توانید آماده کنید:

اسپرسو: قهوه خالصی که از اسپرسوساز بیرون می‌آید و راهی فنجان می‌شود. خیلی از قهوه‌خورها همین طعم طبیعی قهوه را به همه چیز ترجیح می‌دهند.

ماکیاتو: اگر روی شات اسپرسو کمی شیر کف‌دار و فومی که از نازل بخار دستگاه بیرون آمده، بریزید، نتیجه‌ نهایی یک فنجان ماکیاتو است.

کاپوچینو: فرق کاپوچینو و ماکیاتو در مقدار شیر آنهاست. شیر در ماکیاتو خیلی کم است، اما در کاپوچینو سهم بیشتری دارد. خیلی‌ها اسپرسوساز را برای درست کردن کاپوچینو باکیفیت می‌خرند.

لاته: لاته نسبت به کاپوچینو شیر کم‌تر اما لایه‌ فوم نازک‌تری دارد.

موکا: موکا درواقع کاپوچینویی‌ست که به آن شکلات اضافه می‌کنید.

البته همه‌ دستگاه‌های اسپرسوساز امکان تهیه این قهوه‌ها را به شما نمی‌دهند و تهیه انواع قهوه بستگی به ویژگی‌های دستگاه دارد.

10- چگونه قهوه‌ساز را تمیز کنیم؟

روش‌های مختلفی برای تمیز کردن و شست‌وشوی دستگاه قهوه‌ساز وجود دارد که یکی از آن‌ها تمیز کردن دستگاه با آب و مواد شوینده است. به منظور این کار می‌توانید روند زیر را در پیش بگیرید:

  1. توری دَم و فیلتر را بیرون آورید: همواره به یاد داشته باشید که پس از هر بار استفاده از دستگاه، توری دَم را بردارید و تفاله‌ها یا فیلتر کاغذی یک‌بار مصرف را دور بریزید.
  2. شست‌وشو با مواد شوینده: توری دَم و در صورت وجود، فیلتر دائمی را در آب و مواد شوینده قرار دهید و با یک اسفنج یا پارچه نرم آن‌ها بشویید تا تفاله‌ها و باقی‌مانده‌های قهوه از بین برود.
  3. تمیز کردن کارافه: قهوه باقیمانده را دور بریزید و کارافه را با آب گرم و شوینده بشویید.

مرحله‌ی پایانی: پس از شست‌وشوی بخش‌های مختلف با یک پارچه نرم کارافه، فیلتر و توری را پاک کنید و بگذارید تا خشک شود. سپس با استفاده از یک پارچه‌ی نم‌دار درب داخلی، درب بیرونی و قسمت دم کردن را تمیز کنید تا باقیمانده‌ی قهوه به طور کامل از روی آن پاک شود. پس از این کار قهوه‌ساز را خشک کنید و دوباره کنار هم قرار دهید. به این ترتیب می‌توانید به سادگی دستگاه خود را تمیز کنید.

پرفروش‌ترین اسپرسوساز بازار

در ادامه موارد ذکر شده به معرفی یک نمونه از پرفروش ترین و بهترین مدل های اسپرسوساز در بازار ایران می پردازیم.

اسپرسوساز نیکووا مدل NEM-47

اسپرسو ساز نیکووا  مدل NEM-47 دارای مخزن آب 1.5 لیتر است كه برای استفاده راحت تر قابل جداشدن است.و امكان تهیه اسپرسو، كاپوچینو،آب جوش و بخار را دارد.

اسپرسو ساز نیکووا با فشار بخار 15 و صفحه گرم نگه دارنده یک اسپرسو ساز قوی محسوب می شود. در زیر آن سینی چكه قرار گرفته است تا اطراف آن کثیف نشود.

دستگاه اسپرسو ساز نیکووا ژاپن با فشار بخار 15 بار و قدرت توان مصرفی 1250 وات مجهز به نازل تولید بخار بوده که از آن برای تهیه فوم شیر مورد استفاده در کاپوچینو و کف شیر و انواع نوشیدنیهای گرم استفاده می شود. دستگاه نیکووا  برای استفاده در کافه های کوچک و همچین مصارف خانگی طراحی و ساخته شده است. 

نازل استیم این دستگاه محرک بوده که استفاده از آن را راحت تر می کند.  اسپرسو ساز نیکووا ژاپن دارای بویلر (دیگ بخار ) از فولاد ضد زنگ برای مقاومت بیشتر در برابر دما ساخته شده   

اسپرسوساز نیکووا در بازار ایران یکی از قوی ترین و پرطرفدارترین اسپرسوسازهای مصارف خانگی که قادر است روزانه 20 فنجان قهوه را تولید کند

و حتی در کافه های کوچک و سوپرمارکت ها نیز مورد می تواند مورد استفاده قرار گیرد .

  مشاهده محصول در آزمجیکال  

نظرات
    ارسال نظر